ВИРОЩУВАННЯ КАВИ

growing1.jpg

Кавове дерево відноситься до роду (Coffea L.) сімейства маренових (Rubiaceae) потребує стабільно теплого і вологого клімату. Плід кавового дерева  - «вишня» із кавовою зерниною всередині.

Щоб виростити кавове дерево, зерна висаджують у парники і за 5-8 тижнів з них з'являються перші паростки. Розсаду переносять спочатку на затінені грядки, а за півроку пагони пересаджують на плантацію. Для гарного росту дереву потрібен теплий клімат, достатня кількість сонячних променів, рясні дощі, і стабільна температура (17-23º С). Кращу каву вирощують на ґрунтах вулканічного походження. Саме там ростуть найвищі дерева, що захищають каву від палючого сонця. Кавове дерево – це одне з тих рослин, на яке сонце робить негативний вплив. Тому часто на плантаціях садять великі гіллясті дерева, щоб створити тінь. Такі умови є не всюди, а тому каву вирощують лише на певних територіях, що отримали назву кавового поясу. Світовими лідерами у вирощуванні є Бразилія, В'єтнам та Колумбія.

growing2.jpgКавове дерево дає перший врожай на 3-4-й рік і плодоносить в середньому протягом 10 років. Дерево сягає від 6 до 15 метрів у висоту залежно від сорту, але воно систематично обрізається до 2-3 метрів у висоту для полегшення процесу збору. Одне дерево приносить приблизно 1кг зелених кавових зерен на рік. У кожній ягоді, як правило, два зерна. Саме зерна і стають надалі кавою.

Врожай збирають декілька разів на рік. Складність полягає в тому, що на одному дереві одночасно ростуть як стиглі червоні вишні так і ще зовсім зелені. У різних країнах врожай збирають по різному: вручну, вибірково зриваючи лише дозрілі вишні, або просто струшуючи усі вишні з гілки, чи за допомогою спеціального кавового комбайну.

В світі налічується близько 70-и сортів кави, але 99% всього промислового виробництва доводиться на два сорти – арабіка та робуста.

growing3.jpgАрабіка вперше знайдена в Ефіопії у 13 столітті. Її вирощують на висоті 600 – 1200 м. Залежно від висоти різняться і характеристики зерен. Високогірна має дуже насичений смак та аромат, але на такій висоті дерева дають менше врожаю.  В передгір'ї врожаю більше, дерева не такі вибагливі, але зерна мають менш насичений аромат. Вміст кофеїну 0,8% – 1,4%. Смак має виражену кислинку з цитрусовими нотками, самий напій отримується більш легкий, але дуже ароматний.

Робуста вперше знайдена в басейні р. Конго у 16-у столітті. Дерева цього сорту ростуть на висоті до 700м над рівнем моря і як правило дають багатий врожай. Зерно робусти відрізняється від арабіки – смак має виражену гірчинку, аромату менше, хоча сам напій має багатше тіло. Кофеїну в робусті більше – 1,7% - 4,0%.